Internet

Föreningen har Sappa som internetleverantör. Hastigheten är 1000/1000 Mbit/s till alla fastigheter. Den upplevda hastigheten kan dock variera beroende på egenskaper hos datorer, surfplattor, routrar, kablage och wifi-räckvidd/störningar.

IP-adresser

Sappa använder en teknik för IP-adresstilldelning som heter Carrier-grade NAT. Detta innebär att vi har icke-publika IP-adresser. Vid normalt internetanvändande så märks ingen skillnad, men för exempelvis servrar som behöver vara åtkomliga utifrån så kan det bli problem. Föreningen har möjlighet att tilldela ett antal publika IP-adresser bland våra fastigheter om det behovs. Kontakta IT-gruppen (bredband@carlslid.se) för mer information om detta.

IP-telefoni

Föreningen har inte någon upphandlad IP-telefoni. Dock finns inga begränsningar i nätverket så all vanlig IP-telefoni från till exempel Telia, Tele2, Riksnet, Alltele och T3 fungerar. IP-telefoni går även att få via Sappa som då ansvarar för hela leveransen.

E-postadresser på @carlslid.se

Vissa medlemmar som har varit med i föreningen länge har en e-postadress som slutar med @carlslid.se. Dessa adresser kommer föreningen fortsätta sköta ett tag till. Styrelsen har dock tagit beslut om att inga ytterligare e-postadresser kommer att erbjudas. Detta för att kunna fokusera på föreningens kärnverksamhet samt att supporten av dessa har gett IT-gruppen en hög arbetsbelastning.

Carlslids Bredband rekommenderar alla att skaffa en e-postadress på någon existerande gratistjänst på exempelvis www.gmail.com eller www.outlook.com. Detta gäller även de som redan idag har en @carlslid.se-adress.